Karakter en Krachttraining

13-07-2015 Jeremy Regensburg

Mensen vinden het soms vreemd dat ik vaak de nadruk leg op 'sterker worden'. Ze begrijpen niet altijd dat 'sterker worden' niet alleen maar gaat om het tillen van meer gewicht.

Het klopt dat ik een degelijke deadlift en squat belangrijk vind om de aftakeling van het lichaam op latere leeftijd tegen te gaan. Het klopt dat sterk zijn je helpt om jezelf en je geliefden te beschermen als dat nodig is, ongeacht of dat om een gewelddadige dronkelap op zaterdagavond gaat of om een volledige zombie apocalypse. Hoewel belangrijk zijn deze voordelen vooral gerelateerd aan fysiek veerkrachtig zijn en aan het uitoefenen van fysieke kracht op dingen (of mensen).

resident evil retribution alice zombie

Kan veel fysieke kracht uitoefenen op zombies. Ziet er tevens goed uit in strakke outfits.

Focus

Krachttraining leert je iets over focus op allerlei manieren. In meerdere sporten, waaronder gewichtheffen, boogschieten en sprinten leer je om in een heel kort tijdsbestek ontzettend gefocust te zijn op één ding, maar er is een ander aspect aan je 'focus' dat veel overdracht heeft naar andere facetten van je leven. De wereld van krachttraining is zo vervuild met rare hypes en commerciële kolder dat je door een bepaald proces gaat om je eigen weg te vinden in training. Je leert energie te investeren in belangrijke dingen en de rest te laten vallen opdat je progressie niet belemmerd wordt. Al dan niet onder begeleiding van een coach zul je doelen na moeten streven zonder gek gemaakt te worden door de zoveelste hype of goeroe die je probeert te verleiden om weer wat nieuws te proberen. De ontwikkeling van het internet in de laatste twintig jaar heeft hier ook aan bijgedragen, aangezien iedereen en z'n moeder er tegenwoordig van overtuigd is dat ze precies weten hoe het zit en het dan ook nodig vinden om dat te delen met de wereld.

Kracht van de ziel

“Het is mijn stellige overtuiging dat de kracht van de ziel groeit in proportie wanneer je het vlees onderwerpt.” – Mohandas Gandhi

Ik heb geen idee wanneer hij dit zei, maar aangezien hij kort na WOII is neergeschoten zal het lang voor de opkomst van de fitness industrie in de jaren '70 zijn geweest. Fitness lijkt zich vaak op een vaag idee te richten dat mensen 'slank en aantrekkelijk' moeten zijn, en veel mensen richten zich daar dan ook op in de sportschool. Misschien willen ze een sixpack om jonge meisjes te imponeren, misschien fietsen ze zich een slag in de rondte om te compenseren voor de barbecue van afgelopen weekend. Ze zijn beide prima, maar deze mensen missen mogelijk iets van het hele proces. Wat Gandhi zei heb ik, zij het met andere bewoording, vaker gehoord van mensen die krachttraining serieus namen op een iets abstracter niveau. Het ging vaak over mentaal veerkrachtig zijn, depressie in de hand houden, stress tegen gaan, een beter begrip kweken van hard werken en soms ging het zelfs over waardevolle levenslessen over zelfcontrole en zelfliefde. Het bekende artikel 'The Iron' van Henry Rollins is er een prachtig voorbeeld van. Je kunt het in een paar minuten lezen en geeft een prachtig voorbeeld van hoe fysieke groei en persoonlijke groei elkaar kunnen ondersteunen. Rollins beschrijft in het artikel dat “Spiermassa niet altijd kracht betekent. Kracht is goedaardigheid en gevoeligheid. Kracht is begrijpen dat je vermogen zowel fysiek als emotioneel is. Dat het uit het lichaam en de geest komt. En uit het hart.” 

Gandhi spinning2

Corrupte regimes, wandelingen van 400-500 kilometer en regelmatig de gevangenis in gegooid worden laten weinig tijd over om je squats te doen, maar dat is oké – de beste man was sterker tussen de oren dan ik ooit zal zijn.

“Als zelfbeheersing en beschaafdheid toegevoegd worden aan kracht is de laatste onweerstaanbaar.” – Mohandas Gandhi

Deze uitspraak heeft niet veel uitleg nodig. We zijn vaak onder de indruk als iemand sterk is. Vele verhalen zijn geïnspireerd door sterke mannen en vrouwen door de geschiedenis heen... Maar vooral als de kracht voor het goede wordt gebruikt. De mannen en vrouwen die hun kracht voor het kwade gebruiken zijn vaak de slechterikken. We noemen het heldhaftig als kracht gebruikt wordt om iemand te redden, beschermen of anderzijds te helpen. DAT is kracht. Niet alleen in de boeken maar ook in onze maatschappij zijn we onder de indruk als iemand zijn kracht gebruikt op een wedstrijd, maar we verafschuwen het als die kracht gebruikt wordt om mensen te kleineren, mensen in het uitgaansleven in elkaar te slaan of zelfs in gevallen van huiselijk geweld.

Creëer kunstmatige tegenspoed

Ze zeggen wel eens dat tegenspoed niet zozeer karakter kweekt, maar het slechts onthult. Krachttraining draagt daar aan bij. Het zet je in een gecontroleerde, veilige vorm van tegenspoed, op eenzelfde manier dat we genieten van een achtbaan omdat we op een gecontroleerde, veilige manier kunnen genieten van de kick van angst. Ik geloof dat hetzelfde principe op gaat bij krachttraining, omdat het een soort kunstmatige 'tegenspoed' creëert die aspecten van iemand's karakter kan onthullen. Wantrouwen naar mensen (zoals naar mensen en medesporters), naïviteit (naar de goeroes en reclames), koppigheid, luiheid, geen zelfbeheersing, onzekerheid... Ik heb het allemaal wel langs zien komen en dat is oké. We hebben allemaal onze issues, maar ik denk dat krachttraining kan helpen met het ontdekken en erkennen van deze issues terwijl we kwaliteiten ontwikkelen als geduld, wilskracht en de mogelijkheid om gefocust te zijn.  

Jeremy Regensburg

About Jeremy Regensburg

Jeremy is a competitive olympic weightlifter, occasionally participating in powerlifting meets as well. He has coached kids with selfdefense, the elderly with retaining their vitality, competitive athletes to meets and injured people back to health. Jeremy is an olympic weightlifting coach at UnScared CrossFit and the owner of www.jemfit.net

Leave a comment