De beste schoenen voor CrossFit

06-10-2017 Jeremy Regensburg

Als je een CrossFit box binnenloopt en eens kijkt naar de schoenen waar mensen op trainen zie je veel verschillende schoenen. De nieuwste Reebok Nano's, Nike Metcons, Nobull lifters, Chuck Taylors, goedkope hardloopschoenen van de Scapino, Vibram five fingers... Noem maar op.

In deze post wil ik kort uiteenzetten wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde schoenen in bepaalde situaties en jou en je atleten hopelijk op weg helpen naar de juiste keuze qua schoenen.

DE SOORTEN

Hardloopschoenen: Denk hierbij aan de schoenen met lucht of gel in de zolen, die gemaakt zijn om vloeiend af te wikkelen tijdens het hardlopen. Het voordeel is dat ze een deel van de impact van het hardlopen opvangen en, afhankelijk van het type en de kwaliteit, wat meer steun aan de voet bieden tijdens het hardlopen.

Platte schoenen: Denk hierbij aan de Converse All Stars. Ze zijn een stuk steviger dan hardloopschoenen, wat ze geschikter maakt voor het effectief doorgeven van kracht aan de grond – precies wat je tijdens zware deadlifts wilt. Ze bieden echter weinig steun, en ze zijn een stuk onaangenamer tijdens het hardlopen.

Gewichthefschoenen: De welbekende schoenen met een verhoogde hak (waardoor je dieper/rechtop in een squatpositie kunt komen). Vrijwel iedere gewichtheffer draagt ze, niet alleen vanwege de verhoogde hak maar ook omdat de schoenen zo stevig en stabiel zijn dat ze de geleverde kracht efficiënt van barbell tot vloer door kunnen geven.

Hybride schoenen: Er zijn, mede door de komst van CrossFit, steeds meer schoenen die elementen van de verschillende typen proberen te combineren, zoals we dit zijn bij de Reebok Nano's, die het comfort van hardloopschoenen met de stabiliteit van gewichthefschoenen en het natuurlijke, platte element proberen te combineren.

Leuk en aardig, zo'n opsomming, maar hoe weet je welke schoenen je nodig hebt?

Voor een gewichtheffer of een hardloper is het wat eenvoudiger, maar hoe zit het met de CrossFitter? Als je de WOD Nancy doet, waarbij je hardlopen (hoera voor hardloopschoenen!) moet combineren met overhead squats (oh nee, toch maar gewichthefschoenen), welke schoenen kun je dan het beste gebruiken?

CrossFit

  • Iemand zonder wedstrijdambities is waarschijnlijk het beste af met een hybride schoen. Meerdere typen schoenen kopen voor meerdere situaties kan voor (iets) betere prestaties zorgen, maar kost al gauw 100 euro extra (of nog veel meer, afhankelijk van de kwaliteit). Ik ben geen fan van hardloopschoenen voor CrossFit, omdat het tillen van zware gewichten een groot deel van de sport is, en hardloopschoenen veel minder stabiliteit opleveren. Er komt dus een veiligheidsaspect bij kijken.
  • Iemand die meerdere sporten combineert met oog op wedstrijden, bijvoorbeeld triathlons lopen naast CrossFit, zal waarschijnlijk extra moeten investeren en hardloopschoenen aanschaffen naast hybride schoenen.
  • Mensen die naast CrossFit aan gewichthefwedstrijden doen zouden er waarschijnlijk goed aan doen om gewichthefschoenen aan te schaffen. Aangezien ze je een voordeel op kunnen leveren qua 1RM's en dat het enige is dat telt bij een gewichthefwedstrijd, kan het lonen om toch dat geld extra te investeren.
  • Voor mensen die specifiek op CrossFit wedstrijden gericht zijn kan hetzelfde gelden als hierboven, maar omdat 1RM's een minder grote rol spelen en je soms met WODs als Nancy te maken krijgt is het wellicht verstandiger om simpelweg te leren om alles op hybride schoenen te kunnen – zonder hakverhoging!
  • Voor mensen die CrossFit gebruiken zoals het oorspronkelijk is opgezet voor brandweerlieden, militairen, etc. loont het waarschijnlijk om gewoon op hybride schoenen te trainen. Je traint immers niet om een betere 1RM te behalen, maar om je algehele fitheid te verbeteren. 1RM's zijn daarbij niet noodzakelijk.

Zoals je ziet zijn er veel factoren die meespelen, zoals natuurlijk je doel, maar ook je budget en eventuele sporten die je naast CrossFit doet.

Weightlifting & Powerlifting

  • Nike Romaleo's heb ik maar een paar keer gedragen, ze zijn ontzettend fijn en er zitten verschillende zooltjes bij zodat ze bij de vorm van je voet passen, maar ze zijn ook ontzettend prijzig.
  • Reebok lifters zijn erg fijn. Ik heb ze voor langere tijd veelvuldig gedragen, en naast dat ze lekker zitten lijken ze ook erg lang mee te gaan.
  • Adistars heb ik ook langere tijd gedragen en waren ook erg lekker om op te trainen. Ze zijn echter moeilijk te vinden.
  • Do-Wins zijn “wel oké” qua feeling, maar gaan erg snel kapot. Ze zijn echter wel beter betaalbaar.

Van alle niet-lifters ben ik vooral fan van de Reebok sprints buiten het sporten om, omdat ze zo comfortabel zijn, hoewel ze wel redelijk snel beschadigingen vertoonden. Wat betreft non-lifting sports vind ik alle Reebok nano's die ik gedragen heb vóór de Nano 7 erg prettig. (de Nano 7 vind ik erg stug, maar dat kan komen omdat ik nogal brede platvoeten heb)

Goedkope Scapino schoenen heb ik in het verleden veel gedragen bij krachttraining voordat ik aan gewichtheffen deed, en hoewel ze op zich best oké waren gingen ze allemaal wel ontzettend snel kapot, dus dat raad ik niet aan voor iemand die regelmatig actief traint. Sure, een setje Nano's kan wat duurder zijn, maar op de lange termijn is het goedkoper als je niet iedere 3 maanden nieuwe schoenen hoeft te kopen omdat je dikke teen uit je oude paar steekt.

Er is helaas geen eenduidig antwoord voor 'de beste schoen' voor CrossFit of weightlifting, maar hopelijk kun je met deze informatie een betere keus maken. Houd in je achterhoofd dat er uiteindelijk maar 1 manier is om te weten of een schoen lekker voelt – passen en uitproberen!

Jeremy Regensburg

About Jeremy Regensburg

Jeremy is a competitive olympic weightlifter, occasionally participating in powerlifting meets as well. He has coached kids with selfdefense, the elderly with retaining their vitality, competitive athletes to meets and injured people back to health. Jeremy is an olympic weightlifting coach at UnScared CrossFit and the owner of www.jemfit.net

Leave a comment