Waarom heeft UnScared geen open gym?

18-07-2017 Jeremy Regensburg

We krijgen regelmatig de vraag waarom UnScared geen open gym heeft. Veel andere CrossFit boxes hebben dit immers wel. Je kunt dan aan je eigen weaknesses werken, trainen wanneer het je uitkomt, op je eigen tempo trainen en je hoeft niet mee te doen met de programming die wellicht niet 100% aansluit bij jouw doelen.

Het antwoord op de vraag waarom wij geen open gym hebben kun je vinden in het antwoord op de vraag welke visie UnScared CrossFit heeft op het coachen en begeleiden van atleten.

COACHING

Toen we onze eerste member survey van dit jaar hebben gehouden kwam heel duidelijk naar voren dat goede coaching tijdens de lessen het meest gewaardeerd werd door onze leden. Als je tijdens open gym uren je eigen ding staat te doen kan je productief trainen zonder het toeziend oog van een coach. Je kunt jezelf echter prima blesseren, overtrainen, ondertrainen of simpelweg je tijd te verdoen. De resultaten van trainen tijdens open gym uren staan op een spectrum van ‘solide progressie’ tot ‘haha ik weet niet wat ik doe maar ik ben lekker gesloopt waarom ga ik eigenlijk niet vooruit???!!?’

Uiteraard geldt dit voor alle training, maar wanneer je contact hebt met een coach mag je verwachten dat je effectiever richting het juiste eind van het spectrum gaat.

Als de coaching de grootste meerwaarde is van je trainingslocatie loont het wellicht om jezelf af te vragen of je tijdens open gym uren wel kwalitatief iets toevoegt aan je training en niet alleen kwantitatief, of erger, dat je erdoor achteruit gaat. Het is immers makkelijk om jezelf een slechte techniek aan te leren als je je snatches gaat oefenen zonder een coach die je ondersteunt.

SAFETY

Daarnaast is er nog een ander risico – namelijk dat je jezelf blesseert. Dat kan subtiel, bijvoorbeeld door herhaaldelijk een foute beweging te maken, maar ook subiet. Zo is het eens voorgekomen dat iemand met vermoeide schouders, na een workout, zonder toezicht, op eigen initiatief zijn kipping muscle ups ging oefenen die hij technisch nog niet onder de knie had. Hierop volgde een vlot, verticaal duel tussen zijn arm en de betonnen vloer. Je kunt wellicht raden wie er heeft gewonnen en een paar maanden hersteltijd nodig had. (Hint: Het was niet de betonnen vloer.)

We willen dat atleten krijgen waarvoor ze betalen: verstandige programmering en coaching waardoor ze verantwoord vooruit gaan, ongeacht hun niveau. Blessurerisico is altijd aanwezig als je iets doet dat intensiever is dan Netflix (sans chill), maar als we dat kunnen wegnemen – graag.

PROTECTING CULTURE

Dat brengt ons bij een voor de hand liggende vraag: Hoe zit het met de voordelen van een open gym? Een ‘group programming’ is toch nooit voor iedereen optimaal? Dat ligt er aan hoe je optimaal definieert. Onze coaches zijn er altijd op gebrand om atleten 'het beste uur van hun dag' te bezorgen. Het trainen in een groep is de meest effectieve manier om een hechte community en veilige trainingsomgeving te creeren; voor atleten van ieder niveau. In short: het is de go to method to protect our culture. In die zin is een groepsles onder leiding van een coach wel optimaal voor iedereen.

PROGRESSIE MAKEN

Als het gaat om de daadwerkelijk fysieke progressie die je maakt met een generiek strength and condtionining program dan is het belangrijk om eerst deze blogpost te lezen over het stellen van realistische verwachtingen. Mocht je echter na het consistent volgen van de programmering vastlopen op enkele weaknesses (het overkomt de beste) dan hebben we de volgende mogelijkheden voor je om hier aan te werken:

Skillwork practice

Allereerst heb je in onze warm-up ruimte voor of  naafloop van de WOD tijd om aan je weaknesses te werken. Wil je aan je muscle up techniek verbeteren? Hier zijn enkele filmpjes van progressies om het aan te leren. Mis je upper body kracht om pull ups of push ups te kunnen? We hebben 2 programma’s liggen om hier aan te kunnen werken. Zorg wel altijd even dat je checkt met een coach of e.e.a. aansluit bij de wod van die dag.

Open platforms

Op het moment dat onze weightlifting platforms niet gebruikt worden bieden we leden een open platform aan om op te trainen. Ideaal om een powerlifting of weightlifting les in te halen. Of om specifiek aan een kracht doelstelling te werken. Intermediate en advanced athletes krijgen bijvoobeeld regelmatig persoonlijke trainingsprogramma's om zich voor te bereiden op een wedstrijd of aan een matige squat of deadlift te werken. In beide voorbeelden wordt dus gewerkt met een vooraf uitgewerkte programmering en staan atleten niet zomaar iets te doen.

Private coaching

Weet je niet wat je buiten WODs om moet doen om sneller je doelen te behalen? Dan kun je natuurlijk op Instagram alles nadoen wat je bij je favoriete #fitgirl of #instagramcoach voorbij ziet komen. Je kunt ook een programming volgen van een bekende coach/box en dat at random gaan volgen, combineren met de programmering van je eigen box en hopen op het beste… Of je kunt om Private Coaching vragen. Private Coaching is een 1-op-1 ondersteuning waarin mensen advies kunnen krijgen rondom voeding, training en lifestyle. Het kan personal training zijn om je snatch te verbeteren, richtlijnen voor je voeding om af te vallen, of een ‘add on program’ om na je workouts te doen.

CONCLUSIE

Het aanbieden van een open gym omgeving is niet per definitie iets wat we afkeuren. Het past echter niet in onze visie. Vrijwel alle redenen om het aan te bieden proberen we te tackelen met andere oplossingen, waarbij we meer grip hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de trainingen die atleten uitvoeren. We hebben echter een goede reden voor een open gym nog niet besproken. Af en toe zie je een WOD voorbij komen waarvan je denkt: die wil een keer proberen! En dat kan niet zomaar. Daarom starten we vanaf deze maand een poll in onze Facebook groep om leden te laten stemmen op een workout die ze echt een keer willen doen. Kunnen wij zorgen dat deze netjes aansluit bij onze programmering.

Jeremy Regensburg

About Jeremy Regensburg

Jeremy is a competitive olympic weightlifter, occasionally participating in powerlifting meets as well. He has coached kids with selfdefense, the elderly with retaining their vitality, competitive athletes to meets and injured people back to health. Jeremy is an olympic weightlifting coach at UnScared CrossFit and the owner of www.jemfit.net

Leave a comment