Vegetarisch voor een maand

12-05-2017 Jochem Oldenbroek

 Ik hou van vlees. Thunder veel van vlees. Maar na het zien van Before the flood en het zoveelste schandaal rondom de bio-industrie besloot ik dat het tijd was voor actie. Een hele maand vegetarisch eten sounded like a start.

Motivatie

Nou zijn er diverse redenen om over te gaan op een vegetarisch dieet, en dit zijn mijn eigen overwegingen geweest.

  1. Iets doen aan de impact van de wereldwijde vleesindustrie op onze aarde.

  2. Me iets minder rot voelen over de ethische implicaties van het bijbehorende dierenleed.

  3. Het creëren van een referentiekader voor atleten die als vegetariër trainen bij UnScared.

  4. Om te kijken of het mijn sportprestaties zou beïnvloeden.

  5. Het aangaan van een challenge (altijd een goed idee).

Ook geen vis?

Nee, ik heb een hele maand geen vis of vlees gegeten. Wel zuivel en eieren overigens want fuck flat whites met sojamelk. Daarnaast heb ik me twee keer in grijs gebied begeven: door het eten van sprinkhanen en het drinken van een rundvleesbouillon (zie onder).

Op 1 april ben ik gestart (geen grap) en gelukkig waren er diverse UnScaredians die meededen ter lering ende vermaeck. Hieronder enkele pro-tips voor als je het ook eens wilt proberen.

Pro-tip 1: Tell your mother in law

Op dag twee van de challenge zat ik met mijn bloedjes van kinderen te lunchen bij mijn schoonmoeder. De schat had haar vaste repertoire van broodjes zalm, knakworstjes en zelfgemaakt groentesoep met balletjes/draadjesvlees gemaakt. Oeps..

Pro-tip 2: Ga alleen naar een all-you can eat restaurant uit zelfhaat

In de eerste week van de challenge ben ik met vrienden lekker naar zo’n vreetschuur geweest. Super leuk om tussen de kinderen frietjes te halen en een flink bord salade op te scheppen. Maar de essentie van dit soort eetdates verdwijnt wel een beetje. Ook de volgende keren uit eten viel het me op hoe mager het vegetarische aanbod is in een ‘gewoon’ restaurant. Quiche met spinazie en geitenkaas anyone? Absolute hoogtepunt in deze: een bezoek aan de Mac waar dit mijn maaltijd was:

MacD
Lekker vegetarisch eten bij de Mac

Pro-tip 3: Reken niet op supermarkt

Op de eerste drukke werkdag van de challenge even de Plus in gehopt voor wat inkopen. Normaal zat daar altijd een pakje kipfilet en een maaltijdsalade bij. De Plus heeft nul vegetarische maaltijdsalades in het assortiment. NUL. What the fuck.

Pro-tip 4: Doe je best

Het vegetarische eten pakte ik in het begin als volgt aan: aardappels + groenten + (vlees - vlees) + vleesvervanger. Slecht idee, want een groenteburger is gewoon goor. Hetzelfde geldt voor gehaktvervanger in je tortilla. Gewoon niet doen. Kies daarom juist specifiek vegetarische gerechten uit en bewaar de gerechten die echt lekker zijn voor in je fitgirl recepten binder. Kleine heads up: het is vaak wat meer werk in de keuken.

Pro-tip 5: You better like cheese

Zie punt 4.

Pro-tip 5: Your gainz are safe

Ik had weinig zin om mijn eiwitten bij te houden door linzen en broccoliroosjes te gaan tellen. In deze heb ik een bijzonder eenvoudige methode gehanteerd: 1x 500 gram magere kwark, 2 scoops whey en een protein block per dag = minimaal 120 gram eiwit (op 90kg bodyweight). De rest haal ik dan vast wel uit mijn gemarineerde blokjes tofu. Omdat ik verder vooral granen, groenten en fruit heb gegeten heb ik ook een stuk meer carbs op dan normaal. Prima, verder geen duidelijke veranderingen gemerkt in prestaties of welbevinden.

En nu?

Ik hou echt veel te veel van vlees om helemaal te nokken. Sorry kalfjes. Het compleet verwijderen van vlees uit mijn eetpatroon viel me ook zwaarder dan ik had gedacht. Maar ik ben wel drastisch minder vlees gaan eten, en dat was stiekem ook een motivatie om eerst een maand cold-turkey te gaan. Voortaan eet ik minimaal vier van de zeven dagen in de week geen vlees. En geniet ik extra als er wel wat op mijn bord komt! 

Jochem Oldenbroek

About Jochem Oldenbroek

Jochem is co-owner and CrossFit coach for UnScared CrossFit. He is also responsible for all marketing, partnerships and events. Jochem has worked as a manager of a globo-gym, a coach at CrossFit F.S.F. and for Reebok as Fitness and Training Manager.

Leave a comment