Alex Viada en de hybride atleet

27-04-2017 Jeremy Regensburg

CrossFit staat er om bekend dat er veel kwaliteiten tegelijk getraind worden, waaronder kracht, explosiviteit, conditie, balans en nog veel meer. Ook andere sporters, zoals voetballers, zijn erbij gebaat om zich te ontwikkelen op meerdere vlakken. Een belangrijk kernpunt, zoals ik verder heb uitgediept in mijn artikelen over fatigue management (zie links onderaan de pagina), is dat conditietraining een negatieve impact kan hebben op de ontwikkeling van kracht, spiermassa en explosiviteit. De voor de hand liggende vraag is dan natuurlijk – hoe train je meerdere kwaliteiten zonder dat ze elkaar in de weg zitten?

PROGRAMMING

Alex Viada van Complete Human Performance heeft zijn specialiteit gemaakt van ‘hybrid athletes’, atleten die topprestaties willen leveren bij zowel conditioneel zware sporten (triathlons, wielrennen) als krachtsport (powerlifting, gewichtheffen). Hij pleit voor slimme programmering door de week heen zodat je zowel conditie als kracht ontwikkelt met minimale ‘interference’. De basis om dit te kunnen bestaat vooral uit kennis van de verschillende trainingsprikkels en wat ze met je lichaam doen. Dit is in grote lijnen beschreven in deel 3 van mijn Fatigue Management blog serie.  

Enkele voorbeelden van principes die relevant zijn bij dit onderwerp:

  • Gun je lichaam de tijd om te herstellen en zich aan te passen naar een gepaste trainingsprikkel. Als je bijvoorbeeld 20 uur nodig hebt om te herstellen van krachttraining – doe dan geen cardio in de 20 uur na je krachttraining.
  • Dingen die weinig spierschade uitlokken (zoals fietsen voor de benen) hebben minder hersteltijd nodig.
  • Doe geen ‘junk miles’. Alles wat je doet moet efficient zijn en iets toevoegen aan je training. Meer fietsen/lopen/squatten dan nodig is voor een adaptatie gaat alleen maar meer van je herstel vragen zonder iets extra’s op te leveren.
  • Onderscheid vermoeidheid van je zenuwstelsel, een gebrek aan energie (koolhydraten in je spieren), herstel van specifieke spiergroepen, mentale vermoeidheid zodat je kunt inschatten welk type workout waar in de week thuis hoort. Als je benen leeg zijn van het hardlopen zou je nog wel kunnen bankdrukken.
  • Je zou er ook voor kunnen kiezen om JUIST relatief kort na een squatsessie te gaan hardlopen. Hoewel je dan misschien wat adaptatie rondom kracht misloopt, simuleer je dan wel vanaf het begin van je run het ‘hardlopen onder vermoeidheid’ zonder dat je eerst talloze kilometers moet maken.

Er zijn nog veel meer achterliggende principes. Het is een onderwerp dat erg complex kan worden, maar door de basale principes toch relatief eenvoudig is als het gaat om toepassing in de praktijk.

DE VERTAALSLAG NAAR CROSSFIT

Als je zelf CrossFit workouts programmeert kunnen deze principes een flinke uitbreiding worden op je toolbox. Ook in CrossFit wil je immers veel dingen ontwikkelen die elkaar soms tegen lijken te werken. Slimme CrossFit programming is niet alleen maar mensen moe maken, maar goed nadenken over een efficient en effectief pad naar lange termijn gezondheid en prestatie. Combineer het met ‘traditionele’ CrossFit programming, principes rondom mentale training en blessurepreventie zoals Julien Pineau van StrongFit aanbeveelt, traditionele CrossFit programming en enige kennis van traditionele krachtsport programming… En je hebt een gigantische toolbox waarmee je kunt programmeren voor allerlei verschillende atleten. Competitive athletes? De huisvader die ‘gewoon wat gezonder en fitter wil worden’? De ex-voetballer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging?

EXPERT WORDEN OP DIT VLAK?

De eerder genoemde Alex Viada komt naar Nederland op 29 en 30 juli. Twee dagen lang zet hij in UnScared CrossFit, Utrecht uiteen hoe hij jarenlang ervaring heeft opgebouwd door te experimenteren met hybrid athletes, waarna hij daarvoor een methodiek heeft opgezet en verfijnd. Hij heeft, met zijn team, ervaring met wereldklasse obstacle runners, powerlifters, triathleten, wielrenners en nog veel meer. Voor meer info, zie de Facebook pagina voor het event of schrijf je meteen hier in. 

MEER LEZEN?

Mocht je niet willen wachten tot juli, zie mijn eerdere blog posts over dit onderwerp, voor een groot deel geinspireerd door de principes van Alex Viada en zijn boek ‘The Hybrid Athlete’.

Jeremy Regensburg

About Jeremy Regensburg

Jeremy is a competitive olympic weightlifter, occasionally participating in powerlifting meets as well. He has coached kids with selfdefense, the elderly with retaining their vitality, competitive athletes to meets and injured people back to health. Jeremy is an olympic weightlifting coach at UnScared CrossFit and the owner of www.jemfit.net

Leave a comment