Quick Fix: de “one weird trick” waardoor je minstens 20kg meer kan snatchen!

04-04-2017 Willem Hilberdink

What’s next? Dat ik je ga vertellen hoe je in tien dagen 10 kilo vet kan verliezen en hoe je in diezelfde tien dagen tonnen kan verdienen door vanaf thuis te werken? Als je dit artikel opende in de hoop een “quick fix” voor de meest technische olympische lifts te vinden, dan is dit artikel voor jou geschreven. 

STOP JE ZOEKTOCHT NAAR DE QUICK FIX

De strekking van dit stuk is simpel: “shit kost tijd en dat is ok”. Sterker nog, doelen die tijd en energie kosten om te bereiken zijn vaak de moeite waard. Als ik als coach de vraag krijg “hoe leer ik een muscle up” is de vraag eigenlijk “hoe leer ik zo snel mogelijk een muscle up”. Ons moderne ongeduldige brein - beïnvloed door een constante focus op instant gratification - wil  resultaat en vooruitgang en het wil het nu meteen. De belofte van die one weird trick of de shortcut die je daar gaat brengen is vaak een grote verleiding voor ons. Ondanks dat we de waarheid diep van binnen eigenlijk al lang weten: de quick fix bestaat niet. Een tijd geleden schreef Niels Verschuren voor ons een blogpost over het leren van een perfecte handstand. Hij beschreef deze zoektocht - die voor veel mensen bestaat uit het tevergeefs opschoppen naar een handstand tot het lukt - als één die alleen succesvol kan zijn als je er tijd en energie in stopt. Net zoals dat 200kg tillen niet lukt door steeds opnieuw 200kg te laden en eraan te gaan sjorren, maar alleen slaagt wanneer je de tijd neemt om de kilo’s eerst rustig op te bouwen en te accepteren dat het even gaat duren. Dit geldt ook voor het opbouwen van de balans en mobiliteit die nodig is voor een perfecte handstand. Er is geen quick fix voor.

KOSTBARE TIJD

Toch is deze zoektocht naar een shortcut of een quick fix geen onlogische en moeilijk te verwijten. Tijd is de meest kostbare valuta denkbaar. Om deze reden is de rol van CrossFit  coach of fitnesstrainer dan ook zo belangrijk: je hebt een expert nodig om te zorgen dat je die beperkte en kostbare tijd die je vrij kan maken voor fitness in ieder geval goed besteedt. Maar ook coaches moeten stoppen met het aanbieden van - of zoeken naar - de quick fix bij de begeleiding van hun atleten. A good coach doesn’t try to fix someone on Day One. Ook als coach of trainer moet je de “little wins” leren vieren. Een nieuw beweegpatroon aanleren of het veranderen van een levensstijl kost tijd, maar de verbeterde levenskwaliteit die hiermee gepaard gaat - of dit nou in de vorm van blessurepreventie, een beter zelfbeeld of competitieve resultaten gaat - maakt het accepteren van de nodige tijdsinvestering de moeite meer dan waard. Ook al biedt een coach wellicht een échte “quick fix” aan, in de vorm van een perfecte aanwijzingen die écht al je problemen in de Handstand Push Up in één klap leek op te lossen: ook deze tip kost een shitload aan herhalingen voordat het een automatisme wordt die ook onder vermoeidheid zonder nadenken uitgevoerd kan worden.

THINGS WORTH HAVING TAKE TIME

Dingen die belangrijk, indrukwekkend of life-changing zijn kosten vaak tijd en energie. In CrossFit als sport - waar we complexe movements uit het turnen en zware en technische lifts uit het gewichtheffen willen beheersen onder vermoeidheid - geldt dit des te meer, niet in de laatste plaats omdat we alles tegelijk moeten leren en uiteindelijk kunnen om uit te blinken. Zonder geduld en waardering voor het proces zelf in plaats van het eindresultaat raak je gefrustreerd en geblesseerd. Dus neem je tijd en laat je niet afleiden door valse beloftes, onrealistische doelstellingen en quick fixes. Life is not instant and never will be. 

PIC NIC

Mijn kritiek op de zoektocht naar een “quick fix” betrek ik op mijn kijk op gezondheid, leefstijl en fitness in het algemeen, niet alleen op CrossFit. Als je er goed uit wilt zien in je zwembroek of bikini deze zomer, en je bent daar voor je gevoel nog ver van verwijderd, richt je dan op de zomer van over een jaar van nu, niet op de aankomende zomer. Het is niet of nu, of helemaal niet. Kijk uit dat je fysieke verschijning geen afspiegeling wordt naar onze collectieve verslaving aan quick-fixes. Bouw een trap-lijf en geen lift-lijf en een kook-lichaam in plaats van een snack-lichaam. En laat je boodschappen niet thuisbezorgen door PicNic maar beweeg en loop naar de fucking winkel.

Willem Hilberdink

About Willem Hilberdink

Willem is a coach at UnScared CrossFit and one of the co-owners. A former personal trainer, powerlifter and Philosophy graduate he is now responsible for the day-to-day operations at UnScared as well as marketing and social media.

Leave a comment