The simple guide to succes: don't drain your willpower

30-11-2015 Jeremy Regensburg

Een tijd terug las ik in The 4 Hour Workweek van Timothy Ferris een citaat van William of Occam, dat neerkomt op “Het is ijdel om met meer te doen wat met minder gedaan kan worden.”


Ferris haalde dit aan met oog op efficiëntie bij het ondernemen, sporten en het aanleren van vaardigheden. Hoewel efficiëntie natuurlijk belangrijk is draagt het principe van Occam ook bij aan effectiviteit. Waar efficiëntie vooral slaat op 'de meeste resultaten met de minste investering' slaat effectiviteit vooral op het behalen van een doel. De relatie tussen Occam's uitspraak en efficiëntie is vrij helder: zo min mogelijk doen en optimaal gebruik maken van je middelen en toch het maximale resultaat er uit persen. De relatie met effectiviteit ligt echter minder voor de hand.

meer is beter?

Te veel doen kan in directe zin je resultaat in de weg zitten. Als het om krachttraining gaat is de simpele “doe meer om meer te bereiken” logica een prima manier om jezelf te blesseren of je progressie in de weg te zitten door een gebrek aan herstel. Hetzelfde kan gebeuren als je wilt afvallen. Minder eten = Vet kwijtraken? Mooi, dan eet ik nóg minder zodat ik nóg meer vet kwijtraken. Er is echter een kantelpunt waardoor je, naast vet, ook heel snel je spiermassa, sportprestatie en je goede humeur kwijt raakt. Nu gaat het hier om relatief eenvoudige, fysiologische processen die redelijk in de hand te houden zijn als je (of je coach) wat kennis hebt op het gebied van voeding en training. Er is echter een ander gevaar in 'te veel doen' dat verraderlijker en subtieler is.

De kostprijs van die laatste 10% 

Te veel doen als het gaat om veranderingen in je levensstijl, zoals een bepaald dieet volgen of ineens veel vaker sporten dan je gewend bent, kan er voor zorgen dat je sneller afhaakt of zelfs opgeeft voordat je ook maar de kans hebt gehad om flink resultaat te zien. We willen allemaal zo snel mogelik sterk, slank, gespierd, snel of gezond zijn, het liefst gisteren, maar uitzonderlijke resultaten vereisen uitzonderlijke investeringen. Sommige mensen haken af zodra ze hiermee geconfronteerd worden. Andere mensen schrijven een perfect plan uit maar haken na een paar weken af omdat het simpelweg te veel is, ze kunnen het niet aan. Het is makkelijk om neer te kijken op de 'quitters', maar grote veranderingen maken in je leven kan ontzettend moeilijk zijn en mensen vertrouwen vaak op hun wilskracht in plaats van goed uitgedachte systemen met een duurzame opbouw. Wilskracht is beperkt en het is niet altijd redelijk om van jezelf te verwachten dat je een grote investering langdurig volhoudt als je daarnaast ook nog werk, relaties en andere dingen hebt die je aandacht vereisen. Ik heb een boel mensen begeleidt qua personal training met verschillende doelen, eetpatronen en trainingsschema's. De tendens was altijd (zonder uitzondering): Consistent zijn levert resultaat op. Hier komen geduld en wat zelfbeheersing om de hoek kijken. Je kunt 90% van je resultaat krijgen door de basisprincipes te hanteren en niet te moeilijk te doen om alle kleine details. Duurt het dan iets langer om je doel te behalen? Misschien. Is de kans groter dat je het daadwerkelijk volhoudt en je doel überhaupt behaalt? Waarschijnlijk. Als je een atleet in wedstrijdvoorbereiding bent of een andere noodzaak hebt om je doel zo snel mogelijk te behalen maakt die 10% voor jou misschien wel het verschil en is het de extra investering waard, maar anders zou ik simpel beginnen. Het is veel bevredigender om simpel te beginnen en later uit te bouwen dan hardcore beginnen en later een stap terug te moeten zetten.

 

“Don’t fall for that crap that people are peddling on the message boards, in magazines or on TV. Start kicking ass, and take out the crap that doesn’t matter. Stop all the things that make you a pussy and steal your energy. Get your life back.” – Jim Wendler

Jeremy Regensburg

About Jeremy Regensburg

Jeremy is a competitive olympic weightlifter, occasionally participating in powerlifting meets as well. He has coached kids with selfdefense, the elderly with retaining their vitality, competitive athletes to meets and injured people back to health. Jeremy is an olympic weightlifting coach at UnScared CrossFit and the owner of www.jemfit.net

Leave a comment