Don't chase the pain, chase the pattern

16-11-2015 Tim Knaapen

Voor veel mensen met een fysiek probleem is pijn een graadmeter. Als de pijn weg is dan is het probleem voorbij. Therapeutisch gezien zijn er veel wegen naar Rome om het lokale herstel te ondersteunen. Hoewel dit lokale herstel de primaire insteek moet zijn is de benadering wat eenzijdig als dit het enige punt van aandacht is, het zegt immers niets over het ontstaan.

De pijn kan verdwenen zijn, het weefsel weer soepel en het gewricht weer “op zijn plek” maar als de oorzaak niet achterhaald wordt en aangepakt dan bestaat er een grotere kans op herhalingen.

Voor efficiënt bewegen zijn een aantal basisvoorwaarden nodig, een fundament. Gewrichten moeten een bepaalde bewegingsuitslag kunnen maken en die beweging moet je kunnen controleren. Hierin heeft het brein de leiding, we ‘denken’ niet in gewrichten en spieren, we bewegen in patronen. Lokale stijfheid of onvermogen tot controle kan echter een behoorlijke impact hebben op deze patronen. Het kan bewegingen beperken of zelfs (nagenoeg) onmogelijk maken.

De “joint-by-joint approach” van Gray Cook is een simpele manier om een analyse te maken van een bewegend lijf. Als je het lichaam ziet als een stapel van gewrichten heeft elke serie van gewrichten een specifieke functie met normwaarden en voorwaarden voor training en revalidatie.

 Screen Shot 2015 11 16 at 14.21.00 

Deze verschillende schakels zijn onderling van elkaar afhankelijk. Een stijve heup kan maken dat de schakels onder en boven de heup harder moeten werken om het verlies van mobiliteit van de heup te compenseren.  En hierin schuilt het risico op overbelasting. We bewegen naar resultaat, niet naar kwaliteit van beweging. Ben jij je bewust van de positie van je schouder als je hard tegen een bal slaat? Nee. Wat registreer je? Algemeen gevoel en resultaat. Heb ik een punt gemaakt of niet. Tenzij de schouder pijn doet. Dan ligt de regio onder een vergrootglas.

Maar staar je niet blind op de locatie van de klacht. Bij herstel van die pijnlijke schouder kan het absoluut nuttig zijn om de mobiliteit van de romp te verbeteren als deze te kort schiet. Hetzelfde geld voor de enkel bij knieklachten. 

In dit licht volgen hier een paar simpele testen voor de ‘bovenhandse atleet’. Zo kan je voor jezelf bepalen of je risico loopt bij bewegingen boven schouderhoogte, bijvoorbeeld olympisch gewichtheffen of bij het slaan van een smash bij volleybal. Ben je beperkt? Work on it!

 

Tim Knaapen

About Tim Knaapen

Tim is the physical therapist of UnScared. He combines a hands-on approach with corrective exercises and (sport specific) strength training to achieve his primary goal: improving the quality of movement. As a former member of the Royal Netherlands Marine Corp he has seen his fair share of movement and can also rely on his experience as a sprint and hurdle coach. In his current practice he busies himself with rehabilitation of the general population and a wide variety of athletes. Also: he likes to eat, and his tapeworm keeps him lean.

Leave a comment