CrossFit en het recht op resultaat

10-09-2015 Willem Hilberdink

Deze maand gebeurde er iets noemenswaardigs in onze box: voor het eerst sinds onze opening in Maart herhaalden we een ‘benchmark workout’: Grace. Door deze ‘benchmark-repeat’ zagen we iets heel gaafs: al onze atleten hadden vooruitgang geboekt en hadden Grace in een snellere tijd of met zwaardere gewichten afgerond.

Waar een sprinter zijn vooruitgang meet in zijn tijden op de 100 en 200 meter en de powerlifter zijn prestaties uitdrukt in het aantal kilo’s dat hij squat of bankdrukt, kan je “hoe goed je bent in CrossFit” het beste uitdrukken in hoe je presteert tijdens benchmark workouts. Denk hierbij aan de tijd waarin ‘Fran’ afmaakt of hoeveel rondes je tijdens 20 minuten ‘Cindy’ kan uitvoeren. Doordat benchmark workouts vaak naast kracht ook uithoudingsvermogen, coördinatie, technische skills en andere fysieke vaardigheden op de proef stellen, zijn ze ook een perfecte manier om je overall fitness te meten en te vergelijken met de eerder behaalde resultaten van een atleet. Eén van de belangrijkste eigenschappen van CrossFit workouts in het algemeen is dat het resultaat altijd uit te drukken is in meetbare parameters: hoe lang je nodig had of hoeveel gewicht je hebt verplaatst.

Dit soort meetbare vooruitgang – uitgedrukt in reps, rondes, tijden of kilo’s – is de essentie van CrossFit en dit is waarom elke CrossFit workout begint en eindigt bij het whiteboard!

Het belang van meetbare resultaten wordt in 2007 door CrossFit founder Greg Glassman benadrukt in het artikel “Understanding CrossFit”. Coach Glassman beschrijft hierin de noodzaak voor het onderbouwen van fitness met “measurable, observable, repeatable facts” en het belang van “evidence-based fitness”. Het ‘bewijs’ of CrossFit – of nog specifieker: de programmering van een CrossFit box – werkt of niet, ligt in de resultaten en de progressie van de atleten. Ook het belang van het bijhouden van je resultaten en de centrale rol van het whiteboard wordt door Glassman in hetzelfde artikel benadrukt met de gevleugde zin

“performance is measured and publicly recorded against multiple, diverse, and fixed workloads” - Greg Glassman.

Het klinkt misschien lastig, maar wat Glassman hier zegt is simpel: schrijf je scores op en houd je progressie bij.  

Wel moet opgemerkt worden dat typische CrossFit benchmark workouts niet de enige manier zijn om de verbetering van je fitness te meten, ook je 1RM’s in de olympic-/powerlifts en bijvoorbeeld je 5km tijd zijn pijlers om bij te houden en voor een coach een goede manier om te zien of zijn atleten vooruit gaan. Omdat meetbare resultaten zo belangrijk zijn in CrossFit plaatste ik afgelopen maand alle resultaten van de herhaalde benchmark workout (zowel oude en nieuwe) in onze facebookgroep en schreef er een belangrijke opmerking bij: wij zijn als coaches verantwoordelijk voor de vooruitgang van jou als atleet.

 CrossFit is geen “indoor bootcamp”. Het gaat niet om ‘even een lekker uurtje zweten’; CrossFit draait om meetbare resultaten en vooruitgang.

 Sneller, sterker, mobieler en fitter worden. Meer mens worden. In een CrossFit box bepalen de coaches de programmering voor de atleten, verbeteren ze de manier van bewegen en motiveren ze de atleten beter te presteren. Als een atleet niet vooruitgaat – maar wel consistent komt en verder gezond leeft – is de coach hierop aan te spreken.

Het risico bestaat natuurlijk dat een nieuwe atleet een verkeerd verwachtingspatroon heeft qua doelen. Wat als een atleet niet realistische doelen voor zichzelf stelt en hierdoor teleurgesteld is in zijn of haar vooruitgang? Bij UnScared proberen wij dit af te vangen met het ‘goal setting moment’ tijdens onze On Ramp cursus. We vragen atleten na te denken over hun trainingsdoel bij UnScared en zoeken hierbij naar een antwoord op de vraag “wanneer zijn mijn eerste zes maanden bij UnScared geslaagd”? Een antwoord in de lijn van “ik wil me gezonder of fitter voelen” is hierbij voor ons niet voldoende, we willen een meetbaar resultaat: een eerste pull-up, een 150kg squat, een Fran van onder de drie minuten, een aantal kilo’s afvallen of aankomen of simpelweg gemiddeld twee keer in de week consistent trainen. Allemaal zaken die meetbaar zijn en waar coaches iets mee kunnen. Sommige doelen zijn te bereiken met het consistent volgen van de programmering van de box, andere vergen een stukje meer commitment van de atleet. Dit kan extra skill- of strength-work zijn voor of na een les, een bewuster voedingspatroon of het bezoeken van specialty classes zoals Olympic Weightlifting of Powerlifting. De atleet zelf heeft uiteraard ook verantwoordelijkheden, zowel binnen de box (kom consistent naar de box, volg de programmering, luister naar je coach), als buiten de box (leef gezond en houd je vooruitgang zelf goed bij). Inzet en consistentie zijn zaken die een goede CrossFit coach van zijn atleten mag verwachten. In ruil voor zijn of haar inzet, mag een CrossFit atleet verbeterde fitness verwachten. Het is de taak en verantwoordelijk van elke CrossFit box om atleten de programmering en coaching te kunnen bieden die dit bewerkstelligt, ongeacht zijn of haar huidige level of fitness.

Willem Hilberdink

About Willem Hilberdink

Willem is a coach at UnScared CrossFit and one of the co-owners. A former personal trainer, powerlifter and Philosophy graduate he is now responsible for the day-to-day operations at UnScared as well as marketing and social media.

Leave a comment