Een echte vrouw doet niet aan CrossFit

28-08-2015 Jochem Oldenbroek

Eén van de meest vermoeiende onderwerpen als coach is het continu weerleggen van twee hardnekkige bezwaren omtrent CrossFit en de dames die twijfelen om te beginnen. Omdat ik nu eenmaal lui ben ingesteld schrijf ik deze blog, zodat ik mailtjes en berichtjes met dezelfde strekking voortaan kan beantwoorden met een link naar dit stuk.

Ik moet eerst fit worden voordat ik begin aan CrossFit

Deze reactie kunnen we niet alleen toeschrijven aan de meisjes, ook de jongens willen dit nog wel eens terug roepen als ik ze uitdaag te beginnen. Wat dat ‘fit worden’ betekent verschilt heel erg per persoon maar heeft meestal iets te maken met het verkrijgen van een redelijke hardloopconditie (dames) of strict pull-ups/push-ups kunnen (heren).

Als jij je personal shopper opbelt om te vertellen dat je eerst je ondergoed collectie op orde moet hebben voordat je klaar bent om met haar te gaan winkelen heb je een punt. Als je echter begrijpt dat je personal shopper je waarschijnlijk net zo goed of nog beter kan helpen met je ondergoed collectie en al die andere items die zo belangrijk zijn voor je voorkomen… Dan snap je mijn frustratie. CrossFit is toegankelijk voor ieder niveau, hoe fit of vreselijk deconditioned je ook bent. Nee, echt.

Het eigenlijke bezwaar dat dus achter deze tekst schuilt is: ik wil niet voor schut staan in een groep vol mensen die volgens mij veel fitter zijn dan ik. Het niet-als-laatste-bij-gym-gekozen-syndroom steekt de kop op. Wat jij echter (nog) niet weet is dat er een cruciaal verschil bestaat tussen je oude gymles en onze box. Vroeger werd je door onzekere mede-pubers heimelijk uitgelachen als je als laatste uit werd gekozen. In een CrossFit box is er een supportive community aanwezig die je aanmoedigt bij iedere rep terwijl je als laatste bezig bent. De enige die zich vervolgens nog een kneusje vindt ben jij zelf.. 

11888126 1034416626590880 8386419800447347 n
Wait, we are going to do pull-ups? - Ladies at the UnScared WOD & Wine event

Ik wil niet te gespierd worden

Ho, wacht even. Je wilt jezelf geen kneusje voelen, maar je wilt er ook niet uitzien als SOMMIGE elite level CrossFit athletes? Don’t worry, er zit nogal een gat tussen een absolute beginner en iemand als Sam Briggs.

Dit bezwaar is al op veel verschillende manieren benaderd, en vaak wordt er gekozen om een ‘het valt allemaal heus wel mee’ strategie toe te passen. Kijk maar eens hoe mooi/sterk/stoer deze liftende vrouwen zijn! Wat mij betreft een misleidende aanpak die ook de kern van het bezwaar niet raakt. 

Want wat je eigenlijk zegt als je niet te gespierd wilt worden is: als ik toetrain naar een sterkere, snellere, fittere versie van mezelf en ik kom er gespierder uit te zien dan wil ik dat niet. Really? Hoe je er uit komt te zien na een tijdje intensief CrossFitten hangt af van je dieet, je trainingsfrequentie en vooral je genen. Laat dat dus gewoon lekker los, en focus je op je prestaties en niet hoe je lichaam eruit ziet. 

Het komt namelijk regelmatig voor dat dames ook de andere kant op slaan. En het zijn helaas vooral vrouwen die andere vrouwen onmogelijke schoonheidsidealen aanpraten. Moest je vroeger graatmager zijn, nu moet je de graatmager-5kg-spiermassa-super-laag-vetpercentage-amazing-curves-look nastreven. Denk even aan de #fitchicks op Instagram en you get the point. Ja, sommige dames kunnen deze look behalen en ook nog een gezellig leven leiden. Maar voor de meesten van ons is ook dit een onrealistisch schoonheidsideaal waar veel frustraties, broken dreams en eating disorders uit voorkomen.

Weet je wat ik aantrekkelijk vind? Een chick die lekker in haar vel zit, haar eigen boodschappen naar de auto loopt, mij uitdaagt om zo snel mogelijk een berg op te sprinten en in staat is om samen met twee kids in de armen drie trappen af te lopen. Kortom, een vrouw die ready is for life, daar hard voor traint en in de meantime er ook nog eens steeds meer bad-ass (pun intended) uit komt te zien. 

Vanmorgen besloot ik op de fiets om alle dames die aanwezig zouden zijn bij de 09:00 les op de foto zetten. Zie hieronder het resultaat. Nathalie, Ioanna en Jo hadden allemaal geen sub 50 min. 10k run of 5 strict pull-ups voordat ze begonnen met CrossFit. Ze zijn na enkele maanden of zelfs jaren CrossFit ook niet veranderd in vrouwelijke Arnold Schwarzeneggers. Het zijn wel ready for life, bad-ass to the bone & strong ladies!

 20150828 100903 2

De enige echte goede reden om niet aan CrossFit te doen

De enige goede reden om niet te CrossFitten is omdat je het niet leuk vindt. It’s that simple. Probeer het een maand en geef het een echte kans. Nee, het is niet voor iedereen, maar om een andere reden dan je denkt. Je moet namelijk wel een klein beetje masochistisch zijn ingesteld om terug te blijven komen voor workouts die je regelmatig compleet naar de herrie helpen. Mijn eigen vrouw houdt om die reden niet van CrossFit. Gelukkig is ze begonnen met powerliften, komt het toch nog goed met de bad-ass.

Jochem Oldenbroek

About Jochem Oldenbroek

Jochem is co-owner and CrossFit coach for UnScared CrossFit. He is also responsible for all marketing, partnerships and events. Jochem has worked as a manager of a globo-gym, a coach at CrossFit F.S.F. and for Reebok as Fitness and Training Manager.

Leave a comment