Karakter en Krachttraining pt. 2

14-08-2015 Jeremy Regensburg

Voor mij is krachtsport meer dan 'lekker sporten'. Het is niet alleen maar een tool om er beter uit te zien, hoewel het natuurlijk prima is als mensen om die reden trainen. Het is ook niet alleen maar een tool om gezonder te worden, hoewel ik dat effect van krachttraining natuurlijk erg belangrijk vind. Krachtsport kan je zo veel meer bieden, en dat geldt in bepaalde opzichten ook voor vele andere sporten en passies. 

Training is waar we ons kunnen concentreren op een specifieke taak, waar we  rust kunnen vinden van onze dagelijkse stress terwijl we ons even verliezen in dat ene moment waarin we grenzen verleggen om zowel mentaal als fysiek sterker te worden.
 
Training is waar al onze boosheid er uit gegooid kan worden, waar we als het ware de momenten kunnen gebruiken waarin ons onrecht is aangedaan. Waar we de pijn van die momenten in ons voordeel gebruiken en  verpletteren tijdens eender welke zware, uitdagende of zelfs pijnlijke oefening we doen om onze doelen te behalen. Het is geen verrassing dat sommige mensen krachttraining beschouwen als hun anti-depressivum en stress management methode.
 
 322745 302220869832744 973673615 o

Klokov is een mooi voorbeeld van iemand die zijn emoties er uit gooit bij zijn sport.

Het proces van trainen, vooral als je in een setting zit met ambitieuze atleten, kan je belonen met zo veel meer dan een gezonder of mooier lichaam. Trainen leert ons dingen. Over destructieve gedachtes en emoties omzetten in kracht. Over balans vinden tussen hard werken en hard rusten. Over zelfbeheersing en geduld. Over camaraderie en rivaliteit. Over het stellen van prioriteiten. Over het belang van processen én van resultaten. Over het investeren van veel energie, tijd of geld in iets dat belangrijk voor je is. Over het stellen van doelen. Over gezond. Over respect. Over ethiek. Over zelfbeeld en onzekerheid. Over het systematisch omgaan met obstakels. 

 

Het zijn dingen die we idealiter al op jonge leeftijd zouden leren van onze ouders, leraren en leeftijdsgenoten aangezien veel van deze onderwerpen overdracht hebben naar andere dingen in ons leven zoals carrière of relaties. Dat is echter niet realistisch want we bevinden ons normaliter niet allemaal in situaties waarin we hierover leren en niet iedereen om je heen heeft de kennis en ervaring om je daarin te begeleiden. 
 
Wat voor mij een van de mooiste lessen is die je door krachttraining kunt leren, en die ik mezelf altijd voorhoud als ik aan mezelf, mijn vaardigheden of mijn richting twijfel, is mooi verwoord door Arnold Schwarzenegger:
 

What we face may look insurmountable. But I learned something from all those years of training and competing. I learned something from all those sets and reps when I didn’t think I could lift another ounce of weight. What I learned is that we are always stronger than we know. - Arnold

Jeremy Regensburg

About Jeremy Regensburg

Jeremy is a competitive olympic weightlifter, occasionally participating in powerlifting meets as well. He has coached kids with selfdefense, the elderly with retaining their vitality, competitive athletes to meets and injured people back to health. Jeremy is an olympic weightlifting coach at UnScared CrossFit and the owner of www.jemfit.net

Leave a comment