De Evolutie van Master Atleet Joke Dikhoff

17-07-2015 Kevin van Helden

Als ‘vervelend’ kind aan huis en coach van Joke Dikhoff, vroeg Jochem mij onlangs of ik een blogpost wilde schrijven omtrent de training en wedstrijdprep van CrossFit Games Masters 60+ atleet Joke. Na een volmondig ‘JA’ en een vervolgens uit de hand gelopen ‘Kevin...maar dan op papier’ verhaal werd besloten de post op te delen. In het eerste deel maak je kennis met Joke en de weg naar Carson 2014. Deel twee gaat in op alles wat zich tussen de 2014 Games en 2015 Games afspeelde. Have fun!

Joke 1.0

Voorafgaand aan de CrossFit Games Open 2014 kende ik Joke Dikhoff als fanatiek lid van Crossfit Newstyle die tijdens de lessen met een grote glimlach genoot van de community. Daarnaast zag ik haar tijdens de Open Gym met regelmaat werken aan zwakke punten, onder toeziend oog van zoonlief Marc. Voor een op dat moment 63-jarige dame was haar skill set, conditie, kracht en vermogen tot motorische aanpassing op zich al een prestatie. Tijdens mijn opstart maanden als CrossFit trainer en daarmee gepaarde kennismaking met de community kwam ik erachter dat deze fitte dame in 2013 al deel had genomen aan The CrossFit Games Open...nadat zij slechts één week ervaring had.

Fast Forward naar The Open 2014

Na een handjevol één op één coaching momenten stond ik tussen de leden vol spanning Joke door de workouts te schreeuwen, hier en daar een boze blik richting Bjorn Westland voor de NO-REPS. Zwakke punten werden pijnlijk blootgesteld en sterke punten - mede dankzij master strateeg Marc - optimaal benut. Vijf weken gingen voorbij en na eindeloos F5- en op ‘the morning after’ werd het dan toch definitief dat Joke Dikhoff, op dat moment 63 lentes jong, zich middels The Open 2014 had geplaatst voor The Masters Qualifier 60+.

11202098 926075830765254 9123106253236342044 n

Team Dikhoff

Met de mogelijkheid tot plaatsing voor The Games werd ik toegevoegd aan Team Dikhoff, bestaande uit:

- Joke: The Champ

- Marc - zoon: Mr. Stratego / de dwangmatige control freak (zijn eigen woordkeus)

- Iris - dochter: trainingsbuddy

- Koos - man: fotograaf

- Kevin: Coach Chaos

Er was te veel werk en te weinig tijd. Marc was verantwoordelijk voor de overkoepelende planning en het altijd hartverwarmende conditie deel tijdens de prep. Mijn taak was één op één CrossFit sessies draaien met Joke en haar zwakke punten zoveel mogelijk weg werken.

Training 2014

De techniek van het olympisch gewichtheffen voerde de boventoon.. Zoals velen in het begin ervaren was een stiff-legged-muscle-split-snatch makkelijker dan een full snatch met een gecontroleerde start, juiste heup extensie, fatsoenlijk pull en stabiele catch in de bodem van een overhead squat. Hetzelfde geldt voor de romanian-deadlift-barbell-hip-swing- reverse-curl-banana-catch-clean, maar nu draaf ik door. Joke had een flinke hoeveelheid basiskracht en mijn/onze taak was om dit tot z’n recht te laten komen in de olympische lifts.

Nou...tot in den treuren, zal zij zelf beamen, was er focus op techniek. Sterker nog...dit werd op den duur teveel. Onlangs kwam ik een artikel tegen van Glenn Pendlay, welke ik in één zin zal samenvatten: er bestaat ook zoiets als over-coaching.

“Je start positie is niet orde, hakken komen los, vervolgens pull je de bar om je knie, schiet je heup omhoog, pull je voordat er sprake is van enige vorm van heupextensie, trek je de ellebogen teveel naar achteren, press je de bar na en is er geen derde pull. Bij de volgende poging wil ik: fiks ... x 12.”

Een atleet kan maar een bepaalde hoeveelheid cues aan, net als een mens een bepaalde hoeveelheid informatie effectief kan verwerken - inderdaad, atleten zijn net mensen. Zo leerde ik als coach hoe belangrijk het is dat de atleet positief blijft tijdens de zware weken van een prep. Als een atleet op de fiets of in de auto zit (luie crossfitters) na een zware training moet de gedachte niet zijn “oh man...wat was ik traag vandaag - slechte tijden neergezet op de workouts en ik doe schijnbaar alles fout als het op de snatch aankomt”. Om dit te voorkomen ben ik na afloop van trainingen met Joke gaan nabespreken met een focus op de positieve punten - kritiek moet opbouwend zijn in dit geval.

Wat hebben we geleerd? Wat nemen we mee voor de volgende keer? Wat ging er goed en wat ging er minder goed? Deze benadering is niet op elke atleet van toepassing, want ieder mens is anders. Een goede coach kijkt naar meer dan bewegingspatronen en de klok.

Joke 2.01 - Fast Foward naar de Masters Qualifier 2014 & The CrossFit Games 2014

Met een schuin oog kijkend naar vliegtickets.nl zette Joke drie top twintig finishes neer tijdens de vier Masters Qualifier workouts en plaatste zich als 14e voor de CrossFit Games! Er was weer een doel gehaald met als gevolg dat er nu nog net wat harder en meer getraind zou worden. Tijdens deze fase van training bleef de insteek gelijk aan de periode voorafgaand. Het aanvallen van zwakke punten en uitbuiten van de sterke. Een bijkomstigheid was het voorbereiden op de omstandigheden en setting. Een startplek, een finishmat, het verplaatsen van de barbell na afloop van een set, harde muziek, geen contact met de coach, enzovoorts. Voor sommige vanzelfsprekend, maar bij ons een belangrijk aandachtspunt. Voor de programmering van workouts werd gekeken naar Games Events van de laatste jaren, plus trends van de Open en Regionals in dit jaar. Iets met “prepare for the unknown...but also try to outsmart it” Elke potentiële beweging moest getest worden om het vertrouwen te vergroten. Zo werd Westra SC bezocht voor een lesje Rope Climbs en Stone Lifting en was er een uitstapje naar RawPowerBaarn voor een Strongman sessie. Even niet knokken tegen de klok, reps en kilo’s, maar ongedwongen zware dingen liften enplezier maken. Een welkome afleiding.

The Games 2014

Gezien deze blogpost gaat over training en niet over The Games zelf (dat is een artikel opzich) houd ik het bij een korte beschrijving over de belevenis vanuit het oogpunt van mij als coach. Marc was de coach op locatie (jaloers!) en ik zat thuis achter mijn PC te hyperen (en schelden op het camerawerk van ESPN - sorry). Tijdens mijn vakantie, op een camping in Slovenië had ik Wi-Fi en kreeg de workouts door. Ondanks de vakantie en mijn afwezigheid op locatie, moest mijn vriendin met mij in gesprek over strategie terwijl er campingvoer op plastic borden met wijn in plastic glazen voor ons neus stond. Terug in Nederland had ik nauw contact met Marc.

Hoe nauw? De volgende anekdote omvat alles:

Via WhatsApp

Marc: Shit man, hoe heeft ze ook alweer touw geklommen met jou? We staan nu in de warm-up, maar ze is alles kwijt? Wat te doen? Stress!!!

Kevin: Dude, serieus? Fuck, hoe heet die greep ook alweer - ff opzoeken.

Marc: Oke, we wachten.

Kevin: “The russian wrap”

Marc: Hoe gaat ie?

Kevin: Moet ik dat nu via de app gaan beschrijven?! Google ff op Carl Paoli en Russian Wrap.

Marc: Oke, je ziet zo wel of het gelukt is

The 2014 Result

Voor hen die onder een steen geleefd hebben, Joke wist tijdens The CrossFit Games 2014 de 8e plaats te bemachtigen! Niet zonder slag of stoot, want daarna was het ook wel klaar...echt klaar. Handen compleet aan gort (niet uw standaard crossfit-eelt-scheurtjes) en een opstapeling aan ongemakken, inclusief zware blessure. Tijd om de balans op te maken voor het volgende seizoen. Daarover meer in deel 2!

Kevin van Helden

About Kevin van Helden

Kevin is a competitive CrossFit athlete and coach at CrossFit NewStyle. The former waterpolo player and strongman is passionate about helping people get better in whatever sports related discipline they are in or life in general. Besides CrossFit classes he coaches individual competitors, such as CF Games athlete Joke Dikhoff, and writes training plans for a variety of clients. “Insert fancy quote here”

Leave a comment