Fitness = Injury

02-06-2015 Jeremy Regensburg

Sommige mensen trainen om medailles te winnen, andere mensen om adembenemende biceps te kweken en veel mensen trainen -zoals dat tegenwoordig zo vaak geroepen wordt- om 'de beste versie van jezelf te worden'.

Ik hoorde het Tom Barten van Personal Body Plan recent zeggen, maar veel bloggers/krachtsporters zoals Paul Carter (Lift-Run-Bang), Elliot Hulse en zelfs ik roepen dit ook al heel lang. Met die drang naar persoonlijke groei komt vaak een drang naar fysieke vooruitgang. Dat kan een betere Fran time zijn voor de Crossfitter, een zwaardere snatch voor de gewichtheffer of meer spiermassa voor de bodybuilder. Al bovenstaande doelen leiden in de praktijk tot een traject, een 'carrière' if you will, waarbij sport een terugkerende rol speelt in je leven.

Iedereen die lang genoeg in dat traject zit ziet om zich heen mensen met vervelende pijntjes. Een schouderblessure door verkeerd bankdrukken. Kniepijn door te vaak, te zwaar squatten. Een onderrugblessure door slordig deadliften. De lijst is eindeloos en misschien heb je dit zelf ook wel eens meegemaakt.

Een onderzoek uit '99 van Calhoon en Fry (1) laat zien dat Amerikaanse topgewichtheffers 3,3 blessures oplopen per 1000 uren training en concluderen dat het niet veel verschilt van andere sporten én dat ze vaak kortdurend zijn. Meerdere onderzoeken, zoals dat van Hamill in '94 (2) naar gewichtheffers en krachtsporters van een veel lager niveau, laten zien dat het aantal blessures zelfs veel lager ligt dan bij andere sporten. Ondanks dat krachttraining relatief weinig ernstige blessures oplevert zijn blessures toch een serieus risico voor sporters in het algemeen. Voorgenoemde Paul Carter hanteert als stelregel dat als je serieus aan krachttraining doet, het geen kwestie is van of je geblesseerd raakt maar WANNEER je geblesseerd raakt. Veel mensen accepteren blessures als onderdeel van 'serieus sporten', maar wanneer is dat terecht?

Revalidatie, recreatie of topsport?

Als iemand niets heeft met sporten maar slechts twee keer per week een half uurtje wat squats en presses doet om van knie- en schouderklachten af te komen, moet diegene het dan maar normaal vinden als hij zijn onderrug blesseert doordat hij wat te slordig was in zijn squat? Wat als iemand wat willekeurige dingen doet in de sportschool 'voor de fun'?

Aan het andere eind van het spectrum is er de topsporter met zijn zinnen op een medaille. Hij zal voortdurend grenzen willen verleggen en soms is het maar een klein stapje verder voordat hij een grens te ver overschrijdt. Het gevolg kan variëren van "een paar dagen een gevoelige knie" tot "blijvende schade aan je gewrichten" en van alles er tussen in. De inmiddels razend populaire Dmitry Klokov heeft beschreven hoe hij recent nog steeds een zwakke schouder heeft door een schouderblessure van jaren terug.

Blessures in CrossFit

Het is belangrijk voor jezelf als atleet dat je beseft waar je in dat spectrum zit en wat dat voor jou betekent qua risico op blessures. Als je dat weet kun je er namelijk ook naar handelen. Voor Crossfit geldt dat er verwacht wordt dat je hard je best doet, ongeacht of je erg fanatiek bent en wedstrijdambities hebt of "gewoon lekker bezig wilt zijn". Crossfit betekent daarnaast dat je relatief zware en/of complexe bewegingen in vermoeide toestand moet uitvoeren. Die twee dingen zetten je als Crossfitter automatisch ergens in het spectrum waar het risico op blessures erg serieus genomen moet worden. Hoewel de onderzoeksdata naar blessures bij Crossfitters beperkt is bestaat er een onderzoek uit 2014 (3) waarin gesuggereerd wordt dat het aantal blessures niet bijzonder hoog ligt. Zo'n 20% van de deelnemers heeft in een periode van 6 maanden (kleine, lichte) blessures opgelopen in vooral de schouder en onderrug, terwijl ze daar voorheen geen problemen hadden. Dit kwam neer op 2,4 blessures per 1000 uren Crossfit, iets minder dan de 3,1 blessures per 1000 uren die elders te vinden is over Crossfit.

“In comparison, it is higher than less metabolically stressful activities such as walking, cycling to work, gardening, home repair, hunting and fishing, golf, dancing, swimming, walking, and rowing, which have reported injury rates of 0.19 to 1.5 per 1000 hours. However it is lower than the exposure times for contact or team sports such as squash, judo, wrestling, karate, basketball, soccer, ice hockey, and volleyball, which have reported injury rates of 6.6 to 18.3 per 1000 hours.” (4) 

Een conclusie die het eerder genoemde onderzoek ook trok was overigens dat meer betrokkenheid en kennis van de trainers (oftewel goede begeleiding) een hele grote factor was in het terugdringen van het aantal blessures. Geen grote verrassing. 

Zul je per definitie een blessure oplopen? Nee, dat is nooit van tevoren te zeggen en hangt van veel factoren af, maar het risico is aanwezig als je daadwerkelijk, op wat voor manier dan ook, streeft naar het verleggen van grenzen. 

Dat brengt ons natuurlijk bij de vraag wat we daarmee moeten. Moet je dan een defaitistische houding aannemen en denken "que sera, sera" terwijl je lekker stuk gaat in de WODs en hard hoopt dat je jezelf niet blesseert? Zeker niet! Een goede techniek, een goede houding, een goede kwaliteit van beweging, goed herstellen/slapen/eten/ontstressen, weten wanneer je maximaal moet presteren en wanneer je wat gas terug moet nemen, het speelt allemaal mee. Bij UnScared CrossFit hebben we zelfs een in-house fysio om, naast de trainingen zelf, bovenstaande dingen te waarborgen.

Schrikt het bovenstaande verhaal je af? Bedenk je eens het volgende; blessures zijn niet altijd te vermijden, maar als je moet kiezen tussen een paar dagen last van je knie door slordig squatten en jarenlang rugpijn omdat je jouw lichaam verwaarloosd hebt, welke zou je dan kiezen?

 Bronnen

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1322916/

(2) http://www.velocitysp.com/multimedia/docs/lehi/Hamill,_Relative_Safety-3.pdf

(3) http://ojs.sagepub.com/content/2/4/2325967114531177.full

(4) http://ojs.sagepub.com/content/2/7/2325967114543261.short?rss=1&ssource=mfr

Jeremy Regensburg

About Jeremy Regensburg

Jeremy is a competitive olympic weightlifter, occasionally participating in powerlifting meets as well. He has coached kids with selfdefense, the elderly with retaining their vitality, competitive athletes to meets and injured people back to health. Jeremy is an olympic weightlifting coach at UnScared CrossFit and the owner of www.jemfit.net

Leave a comment