Waarom ben jij gaan Crossfitten? Geschreven door iemand die ook ooit is begonnen met Crossfitten

21-05-2015 Jeroen Westra

Je hoorde van een vriend/vriendin over CrossFit. Of het nou in real-life of via Facebook was, jij hebt een vriend of vriendin die ooit een traininkie meegepakt heeft bij een box, sindsdien verslaafd was en het over niks anders meer kon hebben.

Echt iedere gelegenheid werd aangegrepen om het bruggetje naar Crossfit te maken.

Jij: “Heb jij gisteravond ook GTST gekeken? Wat een slet is die Jessica toch hè” 

Vriend(in) : “Ja, ze is echt te hoerig! Maar weet je wie pas echt een vieze sloerie is?”

Jij: “Arnie?”

Vriend(in): Ja, die ook! Maar FRAN is pas echt vies! Ken jij FRAN?

Het duurde misschien even, maar uiteindelijk was jouw interesse gewekt. Na ontelbaar veel van dit soort conversaties en eindeloos aandringen van je vriend(in) ben je een keer meegegaan naar de dubieuze locatie die hij/zij “de box” noemt.

Serieus, waar zat je met je verstand? Bij elk normaal denkend mens zouden alarmbellen gaan rinkelen. Een normaal denkend mens denkt bij een box aan een vochtig donker hol, waar duistere praktijken plaatsvinden. Daar gaat niemand vrijwillig heen. Niemand! Maar jij vond het een goed idee om mee te gaan naar “de box”. 

Voor deze ene keer heb je geluk. Je stapt door een grote garagedeur de box binnen en de wereld vergaat niet. Het lijkt tot nu toe mee te vallen. Je loopt verder en komt in een soort middelgrote fabriekshal met allemaal vreemde apparaten en machines. Je wordt gelijk besprongen door een veels te enthousiaste vent met een kop koffie in zijn ene hand en een whiteboard-marker in zijn andere hand. Deze man lijkt jouw verwondering over het vreemde meubilair te ruiken en brengt je direct aan je verstand dat er hier niet gewerkt wordt met machines… “WIJ MAKEN DE MACHINES!” Verder vertelt hij je, ondersteund door 1001 afkortingen, precies wat CrossFit is en wat het inhoudt. Gefeliciteerd… je hebt zojuist je nieuwe coach ontmoet. 

Terwijl je hoofd nog na suist van de storm aan informatie, word je fysiek aan de bak gezet. Mensen beginnen op aanwijzing van de coach rond te huppelen, te stuiteren en harde stotende heupbewegingen te maken. Bang om uit te de toon te vallen, besluit je maar gewoon mee te doen… het zal wel snel ophouden.

Maar het gaat van kwaad tot erger, je verliest alle besef van tijd en voor je er erg in hebt, sta je te marineren in een bad van je eigen zweet. Wow, dat liep snel uit de hand! De coach geeft het verlossende woord en de groep ontspant. “Mooi!” denk je en je strompelt naar je spulletjes toe, klaar om dit eenmalige Crossfit avontuur achter je te laten. “Ok lui, dat was de movprep! Verzamelen bij het whiteboard voor de WOD en standards!” Het duurt even, maar langzaam maar zeker dringt het tot je door dat je zojuist de warming-up overleefd hebt en het feest nog maar net begint.

43fbcac4c2ae233e2d602b5fe964a9e9

De 1001 afkortingen waar de coach je bij binnenkomst mee doodgooide, worden tijdens de uitleg al gauw 2000, maar je begint er stiekem al een paar te onthouden! Verschillende mensen uit de groep helpen je ook door de namen en oefeningen aan je uit te leggen. Het zijn rare mensen, uitgedost in vreemde outfits. Hoge kniesokken, strakke broekjes en T-shirts met schreeuwerige spreuken als “Santa be like, no lift no gift!”, veelal van een merk met een rode piramide als logo… illuminati? Toch zijn de mensen hartelijk en behulpzaam en je begint je thuis te voelen.

Als een warme deken valt een gevoel van geborgenheid en rust over je heen. Dit is niet zo erg... misschien kom ik zelfs nog wel een keertje terug.  Plotseling wordt dit dekentje van je afgerukt en word je teruggetrokken naar de harde realiteit. “3, 2, 1… GO!!!” Snoeiharde death-metal beukt uit de speakers en de hel breekt los. Mensen spartelen aan een klimrek alsof ze bezeten zijn, honderden kilo’s aan gewicht worden met veel kabaal opgetild en neergesmeten en mensen laten zich op de grond vallen om vervolgens in de lucht te springen en in hun handen te klappen. Wat is dit voor duivels ritueel?!

Je doet de rest maar na, maar nadat je een paar herhalingen (REPS, coach zei REPS!) hebt gedaan, ben je bekaf. Je voelt je leeg, verzuurd en hebt ongelooflijk veel dorst. Even uitrusten dan maar en gelijk even een slokje water nemen. Gelijk word je van meerdere kanten naar je plek terug geschreeuwd… Kom op, houd vol! Doorwerken jij! Er lijkt geen einde aan te komen en je vreest dat je dit niet gaat overleven. Tot overmaat van ramp word je nog een aantal keer ge no-REPPED ook. Je staat hopeloos uitgeput te ploeteren en verdomme nog dubbel werk te doen ook. Je lijkt maar niet vooruit te komen. Dit is erger dan je ergste nachtmerrie.

Je moet nog maar een paar REPS (ja, die afkorting zit er al lekker in), maar weet echt niet meer waar je de kracht vandaan moet halen… de koek is op. Plotseling besef je je dat je nog als enige over bent en dat de hele groep schreeuwend in een kring om je heen staat. In een waas van zweet, tranen en kabaal weet je toch nog ergens de kracht vandaan te halen voor die laatste reps. Je gooit het gewicht neer, zakt door je stutten en terwijl je op de grond met je ogen dicht ligt na te hijgen kreun je: “TIJD...”. Want dat moest van je coach... de lul. Je vecht tegen de drang om te kotsen.  

Nadat je weer bij bewustzijn bent en na ontelbare high-fives en felicitaties van de andere CrossFitters dringt het besef tot je door… dit was gaaf! Wanneer mag ik weer?

Jeroen Westra

About Jeroen Westra

Jeroen is jaren terug thuis begonnen met CrossFit. Eerst als ondersteuning voor zijn boks/mma training, maar later om fit te blijven en zich voor te bereiden op een opleiding bij de Koninklijke Landmacht. Hier had hij tijdens zijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding alle tijd voor. Ondertussen deed hij zijn fundamentals in de sfeervolle garage bij coach Nolan van Crossfit FSF.
Blessureleed maakte een einde aan een korte carrière bij defensie en eenmaal uit dienst besloot hij Westra Strength & Conditioning op te richten. Een box die het mooiste van twee werelden combineert, namelijk strength & conditioning en survival/obstacle running. Zijn oldschool ingerichte box staat op paardenhouderij de Paarden Heerlijkheid aan de rand van het landgoed Mariënwaerdt in Beesd, waar hij ook een complete hindernisbaan uit de grond heeft gestampt. Samen met zijn vriendin Wendy verzorgt hij hier de paarden, maar ook small group -en personal training. En dit allemaal in de prachtige natuur van de Betuwe. 
Hij speelt regelmatig buiten op zijn eigen hindernisbaan en is momenteel aan het trainen voor zijn eerste powerlift meet.

Leave a comment