De beste gewichtheftechniek

28-04-2015 Jeremy Regensburg

Mijn oude coach zei ooit eens dat hij niet alle wijsheid in pacht heeft, maar dat hem na vele jaren ervaring wel duidelijk was dat veel mensen te veel bezig zijn met het verzanden in details en het zoeken naar 'dat ene truukje om beter te worden in je sport'.

Er zijn immers talloze variaties qua techniek binnen het gewichtheffen, maar we hebben allemaal een sterke rug nodig, moeten allemaal explosief zijn in de heupen en we moeten allemaal ons lichaam strekken in de 2e pull. Daar kun je geen concessies op doen, de rest kun je wel wat mee spelen.

Voetstand

Destijds verwarde het me wel. Is bijvoorbeeld de voetstand dan niet belangrijk? Natuurlijk, er zijn hele onderzoeken gedaan naar de gewichtverplaatsing door de voet tijdens een clean of snatch... Maar zeggen die onderzoeken dan echt alles? Kijk eens naar deze foto van de Kazachtaanse Svetlana Podobedova.

image

Haar voetstand in het begin van de snatch is bijzonder ongewoon, maar ze wint er wel gouden medailles mee op de olympische spelen. Sinds de Japanse Yoshinobu Miyake in de jaren '60 is er volgens mij niemand geweest die een gouden medaille heeft gehaald met zo'n aparte voetstand, maar het kan blijkbaar wel.

En is de ene jerk variant beter dan de andere? Verreweg de meeste mensen gebruiken op wedstrijdniveau de split jerk, en aangezien er recent serieuze gewichten zijn neergezet door enkele Chinezen die de squat jerk gebruiken, zoals Lu Xiaojun, zijn er zelfs mensen die beweren dat de squat jerk in de toekomst dominant zal worden. Of dat zo is weet ik niet, maar de bekende Pyrros Dimas is een gewichtheflegende geworden met hoofdzakelijk de power jerk/push jerk in plaats van de split jerk, zoals je hier kunt zien:


Dimas is een van de weinige mensen die drie gouden medailles achter elkaar heeft gewonnen op de olympische spelen. (en nog een bronze medaille in de olympische spelen erna, ondanks een knieblessure...)

Hoofdpositie

Ander voorbeeld. Waar kijkt een gewichtheffer naartoe in een squat? In de meeste gevallen zou je zeggen naar voren of naar boven, maar kijk eens naar deze foto. 

image 1

De Chinese Kang Yue zien we heel consequent omlaag kijken als ze een snatch opvangt. Erg ongewoon en in theorie onverstandig omdat ze dan wellicht te ver voorover zou gaan leunen... Maar toch een 4e plaats op de olympische spelen.

Wat is nu de beste techniek?

Ik weet het niet. Sowieso ga ik er vanuit dat dit per persoon verschilt, maar misschien is er zelfs dan wel geen 'beste techniek'. Misschien is het not done om 'ik weet het niet' te zeggen als coach, je wilt jezelf immers als expert neerzetten, maar voor mij getuigt het van een stukje integriteit als coach (en als atleet) wanneer je erkent dat je niet alles weet, dat je bereid bent bij te leren en dat je niet te dogmatisch wordt in je methodes. Ik train regelmatig met een gewichtheffer in Nijmegen die laatst olympisch kampioen Yoto Yotov citeerde. Yotov zei dat hij niet wist wat de beste methode was, maar dat hij 'slechts' kon leren wat voor hem en zijn atleten heeft gewerkt. Dat is dezelfde insteek die ik als coach heb.

Een coach ben je om atleten verder te helpen, niet om gelijk te krijgen.

Als ik een atleet vooruit kan helpen door hem of haar iets te laten doen wat in gaat tegen alles wat ik altijd geleerd heb: Prima.

Als ik mijn visie of trainingsmethode moet bijsturen ten behoeve van de atleet: Prima. Als ik dan moet toegeven dat ik niet weet wat de beste techniek is, dat de beste techniek persoonsafhankelijk is of dat die zelfs niet bestaat: Prima.

"Leave your ego at the door", toch?

Jeremy Regensburg

About Jeremy Regensburg

Jeremy is a competitive olympic weightlifter, occasionally participating in powerlifting meets as well. He has coached kids with selfdefense, the elderly with retaining their vitality, competitive athletes to meets and injured people back to health. Jeremy is an olympic weightlifting coach at UnScared CrossFit and the owner of www.jemfit.net

Leave a comment