De nummer een regel van CrossFit

08-04-2015 Jochem Oldenbroek

Waarom train je? Om fit te worden, extra kilo's te verliezen, eruit te zien als een monster of omdat je nooit meer terug wilt naar 'the couch potato version of you?'

Er zijn talloze redenen te noemen waarom jij je bloed zweet en tranen achterlaat op de sportvloer van je box, maar allemaal hebben ze een overeenkomst: het zijn jouw persoonlijke doelen.
De achterliggende waarde achter alle doelstellingen is om een betere versie van jezelf te worden. Hoe die versie eruit ziet bepaal jij, maar dat 'ie beter moet zijn na een training staat vast.

Helaas leef jij daar niet altijd naar. En ik ook niet. Meestal kijk ik naar de whiteboard en ben ik bezig met de atleet die ik wil verslaan. Of de hoeveelheid kilo's die ik wil gaan squatten. Maar word ik daar beter van? En met beter bedoel ik: ben ik iedere training bewust aan het trainen op mijn eigen niveau? Zonder door grenzen heen te duwen en grotere of kleinere pijntjes te verzamelen?

En zo komen we uit bij de nummer een regel binnen CrossFit. Wat is de nummer een regel binnen CrossFit? Nee, het is niet 'praat altijd over CrossFit', dat is regel nummer twee.

Het koste me enkele jaren CrossFitten om er achter te komen, maar het is dezelfde nummer 1 regel die alle coaches naar hun atleten (zouden moeten) hanteren: 'do no harm'. Dat klinkt misschien logisch, maar is het helemaal niet.

Ik daag je uit om het komende seizoen blessurevrij te trainen en zo in rustige en kleine stappen vooruit te gaan. Het is de grootste uitdaging die ik je kan geven, omdat je je ego, frustratie en onvervulde wensen uitdaagt.

Maar weet je wat resultaat oplevert? Consistentie.  Niet PR's tijdens iedere CrossFit class en vier injuries waar je per jaar doorheen moet werken. De 2016 CrossFit Open is de testcase om te zien of het je is gelukt. Be fit for life, the rest of your life!

Weet je wat resultaat oplevert? Consistentie. - random CrossFit dude

Willem hard aan het werk om zijn ego aan de kant te zetten

Jochem Oldenbroek

About Jochem Oldenbroek

Jochem is co-owner and CrossFit coach for UnScared CrossFit. He is also responsible for all marketing, partnerships and events. Jochem has worked as a manager of a globo-gym, a coach at CrossFit F.S.F. and for Reebok as Fitness and Training Manager.

Leave a comment